Drömläge för guldkandidaten Tidemand i rally-VM:s rafflande upplösning

Pallplatser i samtliga VM-tävlingar han deltagit i – tre segrar och två tredjeplatser – ligger i tryggt förvar tillsammans med mästerskapsledningen i WRC 2 när Pontus Tidemand kommer till Italien för att knyta ihop säcken för 2020. Knivskarp konkurrens och en rysare till avgörande väntar när ACI Rally Monza kliver in i världsmästerskapet för första gången.

Trots ett annorlunda år för rallysporten med flera inställda tävlingar och många frågetecken längs vägen, har den värmländske rallytalangen Pontus Tidemand och kartläsaren Patrik Barth langat in fina prestationer för sitt tyska team Toksport WRT i de VM-tävlingar som blivit av. Tack vare det kunde teamet nyligen utses till vinnare av årets Team Championship i WRC 2, medan ledarna i förar- och kartläsarmästerskapen, Pontus och Patrik, har en tävling kvar att kämpa för segern i.

Vi har faktiskt haft en bra säsong även om det har varit ett konstigt år för oss alla. Jag är jätteglad att vi kunde hjälpa Toksport att ta segern i teammästerskapet och nu vill vi såklart göra allt för att säkra mästartiteln för förare och kartläsare också. Det känns förstås skönt att vi just nu har ett försprång i ställningarna, men jag är väl medveten om att vi står inför en riktigt tuff och svår utmaning i helgen, säger Pontus.

ACI Rally Monza blev ett sent tillägg i VM-kalendern och gör debut i serien. En stor del av tävlingen körs på legendariska racingbanan med samma namn och kombineras med en dag på vägarna i bergen vid foten av de italienska alperna. Underlaget är asfalt, vilket det var länge sen Pontus tävlade på, men efter en bra testdag känner han sig redo att kasta sig in i kampen.

Det var först och främst extremt kul att vara tillbaka i rallybilen och jag är nästan förvånad själv över hur bra det kändes och hur smidigt det gick att ställa om sig till asfalt, berättar Pontus. Vi körde på torrt väglag idag (måndag) och som det ser ut nu verkar helgen bjuda på regn, men det är bara att försöka anpassa sig. Varken regn, dimma eller isfläckar är ju ovanligt här i bergen den här tiden på året.

Segern i mästerskapet är inom räckhåll men det finns inget utrymme för misstag om den åtråvärda titeln ska gå att nå. Den största konkurrenten finns i den rutinerade norrmannen Mads Østberg som är 18 poäng bakom Pontus medan trean, fransmannen Adrien Fourmaux, är ytterligare 21 poäng bakom Østberg.

Vi vill inget hellre än att ta hem det här och vet att vi måste ge precis allt för att det ska bli möjligt. Våra konkurrenter är varma i kläderna efter att ha både tävlat och testat mer utbrett på asfalt på sistone och jag själv tävlade på asfalt senast i Monte Carlo i januari förra året. Då i en WRC-bil och mitt senaste asfaltrally i en R5:a var i Tyskland 2017. Men jag hoppas att kunna slå från underläge när det gäller det – vi ska ladda på och inte hålla tillbaka, lovar Pontus, som alltså står inför chansen att ta sitt andra VM-guld i WRC 2-klassen.