Pontus vann sin klass och blev tvåa totalt i Snapphanerallyt

Med ett facit med två segrar och en andra plats i årets inledande tre deltävlingar i Rally-SM så utökade Pontus sin ledning i mästerskapet med ännu en seger under helgen. Ännu en gång var det även en sekundkamp om totalsegern i tävlingen, en kamp som veteranen Mats Jonsson gick segrande ur med en marginal på 4,4 sekunder före Tidemand.

Under helgen kördes den fjärde deltävlingen i Rally-SM Snapphanerallyt med Hässleholm som centralort. På plats fanns årets stjärnskott i Svensk rallysport Pontus Tidemand som skulle köra ännu en tävling med den Ford Fiesta S2000 som hyrs av Henning Solberg med hjälp av talangbolaget evenrally.

På fredagen startades tävlingen med två stycken asfaltsträckor på Garnisonen som lockade storpublik, där 20-åriga Pontus Tidemand från Charlottenberg var snabbast totalt.

På lördagen skulle det köras åtta sträckor med grus som underlag. Redan på första sträckan för dagen blev det dramatik när Jimmy Joge som var först på vägen åkte av och hindrade resten av startfältet.

” Jag kom som första bil efter Jimmy och bilen stod rätt över vägen och det fanns ingen möjlighet att komma förbi bilen eller flytta den, så sträckan stoppades och de hindrade bilarna fick en idealtid. Tycker det var riktigt tråkigt att inte jag kunde ta revansch på Jimmy efter sekundkampen vi hade i senaste tävlingen, berättar Pontus.”

Resten av sträckorna innan lunch-uppehållet bjöd inte på samma dramatik och efter att åtta av tio sträckor hade körts så ledde Pontus tillsammans med sin norska kartläsare Jörgen Nordhagen klassen med 11,9 sekunder före Kristian Johansson. Pontus låg även på andra plats totalt i tävlingen, ca 10 sekunder efter veteranen Mats Jonsson i en WRC-bil.

” Tyckte körningen gick bra under förmiddagen, men jag blev lite passiv nu när Joge försvann redan på första sträckan. Vi hade även lite problem med bilen innan lunch-servicen men mekanikerna gjorde en kämpainsats för att få bilen i toppskick igen, berättar Pontus.

De avslutande två sträckorna var de längsta på hela rallyt och mätte drygt 30 km, som svarade för nästan hälften av hela tävlingen.

På näst sista sträckan så ökade Pontus tempot och var snabbast totalt, 4,8 sekunder före Jonsson så nu skiljde det endast 5,4 sekunder mellan den unge Tidemand och veteranen Jonsson.

” När det skiljde så lite så gjorde jag en riktig urladdning på sista sträckan för att försöka ta Jonsson och även ta totalvinsten i tävlingen. Vi var snabbast på sista sträckan men det räckte in riktigt ända fram för totalvinst, berättar Pontus.

Efter att alla sträckorna hade körts så stod Pontus som segrare i klassen, 27,9 sekunder för Patrik Johansson som nu ligger tvåa i SM-tabellen efter Pontus. När det gällde kampen om totalvinsten så blev marginalen 4,4 sekunder till fördel för Mats Jonsson till slut

bild2_snapphanerallyt_Pontus_Tidemand

I och med Tidemands tredje seger i årets Rally-SM så utökade han ledningen i mästerskapet till 16 poäng. Nästa deltävling i Rally-SM körs i Linköping i mitten av september och är deltävling 5 av 6 i årets Rally-SM.

Resultat Otrimmat 4WD Snapphanerallyt 12-13/8

1) Pontus Tidemand, SMK Eda, Ford Fiesta S2000, 42.22,8
2) Patrik Johanson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, + 27,9
3) Kristian Johansson, Kinds MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 32,3
4) Jocke Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, + 42,9
5) Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, + 57,

SM-ställning Otrimmat 4WD efter 4 av 6 deltävlingar:

1) P. Tidemand, 57 poäng, 2) P. Johansson, 41, 3) Jimmy Joge, 39, 4) J. Nyman, 39, 5) K. Johansson, 24

Följ Pontus Tidemand på Facebook: www.facebook.com/PontusTidemand