Plattan i mattan för Tidemand i hemmatävlingen Rally Arvika

Det är äntligen dags för Värmland att stå värd för rally igen när den tredje deltävlingen i Rally-SM avgörs på klassiska vägar med basen i Arvika. Pontus Tidemand kommer återigen till start i en EKS Skoda Fabia Evo och planerar att bjuda hemmapubliken på en hejdundrande show i rallyskogarna.

Rally Arvika är ett välkommet inslag i årets Rally-SM. På vägar av typisk Rally Sweden-karaktär med allt från svåra krön och trixiga svängar till ruskigt snabba sektioner, är det upplagt för en tuff kamp mellan Sveriges främsta rallyelit.

Jag ser verkligen fram emot helgen, säger Pontus. Det är alltid lika speciellt att få köra på hemmaplan med familj, vänner, sponsorer och supportrar på plats. De senaste tio åren har det oftast bara blivit en gång om året, under Rally Sweden, så det blir kul att få göra det i lite varmare väder och ännu närmare min hemstad Charlottenberg.

På programmet står nio specialsträckor som sammanlagt uppmäter dryga åtta fullfartsmil som ska köras under fredag och lördag. Tävlingen startar med två sträckor på fredagskvällen, varav en är en publiksträcka på Westombanan där man lätt kan följa ekipagen på nära håll. På lördagen väntar något längre sträckor i värmlandsskogarna och även om Pontus är obekant med merparten av Rally Arvikas sträckor, finns det en av lördagssträckorna han är extra taggad för.

Hammarshöjden, SS 5, det blir en riktig hemmasträcka för mig. Den första delen av den har jag tidigare använt som teststräcka och jag kan lova att det är en av världens roligaste vägar att köra! Det är också min motorklubb SMK Eda som ansvarar för den.

Start och mål är centralt beläget på torget i Arvika och där får man chansen att ta del av förar- och teampresentationer i samband med starten. Serviceplatsen är även den lättillgänglig i Folkets Park, inte långt från centrumkärnan.

Jag har inte tävlat sen SM-premiären i Boden i januari, men jag hoppas att snabbt komma in i det ändå. Det blir nog lite av en folkfest i Arvika när rallyt kommer till stan och det är peppande bara det. Vi är många som är beredda att slåss om segern så i bästa fall kan vi bjuda publiken på en jämn fight hela vägen fram till mål, säger Pontus, som också denna gång har sällskap av rutinerade kartläsaren Morten Erik Abrahamsen i högerstolen.