Tufft Rally Turkey för Tidemand – tvingades bryta

En stabil start och smart och försiktig körning räckte inte för att Pontus Tidemand skulle hålla sig på den säkra sidan i ett otroligt tufft Rally Turkey. Tre punkteringar på fredagseftermiddagen gjorde att han inte tog sig i mål och när ytterligare skador upptäcktes, fick den fortsatta tävlingshelgen ett abrupt stopp.

Efter att ha sparat på däcken under Rally Turkeys öppningssträcka, låg Pontus Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson på tredje plats inför fredagens stora utmaningar.

I väldigt tuffa förhållanden tog de sig an sträckorna. Först ut var rallyts längsta sträcka på nästan fyra mil. De började försiktigt för att sen öka farten allteftersom under förmiddagen. Innan lunchservicen hade de halverat glappet till Jan Kopecký, största konkurrenten och teamkamraten i SKODA Motorsport och endast fem sekunder skiljde dem åt.

Om förmiddagen flöt på problemfritt så var eftermiddagen raka motsatsen – för flertalet av de tävlande. Både Pontus och Kopecký fick dubbelpunkteringar och var tvungna att stanna och byta däck, men lyckades ändå hänga kvar i toppskiktet. Men utan reservdäck kvar blev riskerna ännu större och trots att Pontus var extra försiktig åkte han på ännu en punktering med en sträcka kvar. Han startade den sista sträckan i ett försök att ta sig i mål men tog sig bara halvvägs och där tvingades han bryta.

Teamet hoppades på en omstart på lördagen men när bilen kom tillbaka till service upptäcktes ytterligare skador. FIA:s tekniker konsulterades och tyvärr konstaterade man att en reparation som inte äventyrar säkerheten inte kan genomföras. Där och då grusades förhoppningarna om att återuppta kampen.

– Det är verkligen jättetrist och jag är givetvis besviken, berättar Pontus. Samtidigt måste säkerheten gå först, det är en självklarhet. Men surt, det är det, särskilt när jag vet med mig hur försiktiga vi var igår och gjorde allt som stod i vår makt för att inte hamna i ett sådant här läge. Det är som det är i den här sporten, vi laddar om och tar nya tag nästa gång.

Nu får istället den värmländska duon skifta fokus och ta sikte på nästa tävling – Wales Rally GB i början av oktober.