Pontus Tidemand kör finaltävlingen i Rally-VM och satsar mot andra platsen i WRC Academy.

Nu på torsdag startar Rally Spain, den sista av årets sex deltävlingar i Junior-VM i rally. Inför den avslutande tävlingen som körs i närheten av Salou, ca 10 mil ifrån Barcelona så ligger Pontus Tidemand på en fjärde plats i sammandraget med chans på en total andra plats 2012-års WRC Academy.

På torsdag kväll startar Rally Spain med en ceremoniell start i Barcelona innan de åtta WRC-academy ekipagen skall köra de sex sträckor på både grus och asfalt på under fredagen . På plats finns 21-åriga landslagsföraren Pontus Tidemand och kartläsaren Stig-Rune Skjaermoen som backas upp av Norska talangsutvecklingsbolaget EVEN rally.

– Detta är blir en ny upplevelse, några av sträckorna är rena grussträckor medans andra hade en blandad komplott av grus och asfalt. Vi kommer åka med grus-setup på bilen hela fredagen innan bilen byggs om till asfalt-setup på sista servicen på fredagen inför lördagens sträckor, berättar Pontus

Alla i WRC-Academy kör likadana Ford Fiesta R2 som sköts av Ford fabriksteam M-Sport och under helgen skall WRC-Academy ekipagen köra ca 310 km specialsträckor fördelat på tolv stycken sträckor.

På lördagen körs de avslutande sex specialsträckorna som nu bara körs på rena asfaltsvägar innan första bil går i mål 18-tiden på lördag kväll.

-Asfaltsträckorna skiljer sig lite i Spanien emot hur det har varit i Tyskland och Frankrike, då de är mer rytmiska och breda så man kan åka mer racinglinjer, förklarar Pontus

Inför sista deltävlingen ligger Pontus på en fjärde plats i sammandraget men med bara sju poäng upp till andra platsen fall man räknar bort en tävling och med 37 poäng att köra om så finns det goda chanser att avancera. ( 25 poäng för vinst och en poäng för varje sträckvinst)

– Vi skall verkligen gå all-in för att bli tvåa i mästerskapet. Jag har näst mest sträcksegrar under året i WRC Academy men har sinkats i tre tävlingar av tekniska problem med bilen, avslutar Pontus.