Pontus taggad inför fjärde deltävlingen i Rally-SM.

Pontus testade inför tävlingen på onsdagen, Foto: Christian Gustavsson

I helgen så körs den fjärde deltävlingen i 2012-års Rally-SM Västrally, som går av stapeln i Trollhättan.

Med två raka totalvinster för 21-åriga Pontus Tidemand i vinterns deltävlingar så gick det grus i maskineriet i den tredje deltävlingen South Swedish Rally.

– Vi ledde totalt efter första tre sträckorna men sedan så fick jag en dubbelpunktering och det var slutkört den dagen, men vi startade om nästa dag men då gick styrstaget av så det blev en nolla för mig i protokollet i South Swedish Rally, berättar Pontus

Tävlingen nu i helgen startar på fredagen med två publiksträckor där det skall avgöras vem som startar först på lördagen.

– Man har lånat lite idéer av Rally-VM, där startordningen väljs efter hur man kör på kvalificerings-sträckan. Nu kör vi två sträckor som ingår i tävlingen som vanligt på fredag kväll och efter dem får första 15 bilarna välja start position. Det kommer nog gynna oss då vi oftast har tidiga startnummer och får starta i lösgruset och nu kanske vi kan starta lite senare istället, förklarar Pontus

 Pontus testade inför tävlingen på onsdagen, Foto: Christian Gustavsson

Under lördagen körs de återstående åtta specialsträckorna som har en totallängd på ca 97 km på varierande vägkaraktärer runt Trollhättan innan första bil går mål vid 18-tiden. I högerstolen i den Skoda Fabia S2000 som drivs och ägs av talangutvecklingsbolaget EVEN rally sitter Stig-Rune Skjaermoen som i senaste deltävlingen i Rally-SM.

– Vi körde denna tävling 2010 men då hade jag ett elproblem med centerdiffen i den bil jag körde då och bröt tidigt, men av vad jag kommer ihåg så var det riktigt fina vägar som var både snabba, krokiga och utslagsgivande, berättar Pontus

I klassen Trimmat 4WD som Pontus kör så är det 16 stycken ekipage anmälda och bland konkurrenterna märks bland annat Mats Jonsson, Pelle Sääv och hemmaföraren Jerker Axelsson som gör comeback i SM-sammanhang.

– Jag och Jerker känner varandra mycket väl och han har varit en stor del i min lyckade satsning senaste åren som Mentor/Coach men nu i helgen är vi konkurrenter och jag skall göra allt för att hålla han bakom mig, avslutar Pontus med ett skratt

Det körs även ett teammästerskap i Rally-SM där Pontus kommer ingå i Team TÄTAB tillsammans med Ingemar Svensson och Hasse Gustafsson i Västrallyt.

Direkt efter helgens tävling så åker Pontus vidare mot Tyskland och den fjärde deltävlingen i WRC Academy, som är VM-deltävlingen ADAC-Rally Deutschland som avgörs i Trier nästa helg.

Tidsschema:

Fredag 17/8

SS 1/2

17:18
Lördag 18/8

SS 3

08:36

SS 4

09:23

SS 5

11:10

SS 6

11:57

SS 7

15:02

SS 8

15:37

SS 9

16:36

SS 10

17:10

Mål

18:00

Följ Pontus på www.facebook.com/PontusTidemand och www.twitter.com/PontusTidemand

Rallyradio: Rallyt kan följas på rallyradio 90,6 MHz och för den som vill lyssna på webbradio finns även den möjligheten på www.radiotrollhattan.se. Sändningarna sker på fredag 16.00 – 21.00 och lördag 08.00 – 22.00.

Resultat: http://ww2.raceconsulting.com/rally/resultat/index.jsp?year=2012

Hemsida Rally-SM : http://www.rallysm.se/